kommunikációstársadalom” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Marton Árpád

író, újságíró

Az Ige techné lett...

2016. december 21.

Okostelefon, LED-tévé, laptop, netbook, konverter, bluetooth hangszóró, játékkonzol, kamera, tablet, rooter... Ha egy földönkívüli a karácsonyi ajándéklista alapján próbálna képet alkotni fajunkról, minden bizonnyal rettentően okos, magas szellemiségű lényeknek képzelne bennünket, akik – az emberiség sok küzdelmes, derékfájdító küzdelmét magunk mögött hagyva – immár a szellem birodalmában szárnyalunk, fennkölt ideák és magasztos eszmék megvitatásában. Úgy nézhetünk ki az illető földönkívüli képzeletében, ahogyan Raffaello föstötte meg az Athéni iskola derűs és átszellemült bölcseit a vatikáni stanzákban. Ránk derült hát a kommunikációs társadalom napja.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Köszönöm, Doktor Chapman!

2017. február 20.

Van annak vagy húsz esztendeje, hogy valami szabadegyetemi előadás népszerűsítésére plakátba kellett foglalnom mindazt, amit a tömegmédia működéséről gondoltam. Ma sem igen tehetnék másként: a mindenfelől rázúduló ingerek és információs csábítások özönében Csontváry Marokkói tanítója lézeng magányosan: helyét kereső individuum a kommunikációs boom apokaliptikus zűrzavarában. Ma már úgy látom, az alkalmi montázs csakugyan profetikusra sikeredett. Holott a multitasking fogalma nem is létezett még.

 

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Az erő velünk van

2017. március 29.

Ahogyan egyszerűsödik az életünk, éppoly iramban mind bonyolultabbá is válik. Mintha valami titkos energetika egyensúlyi törvényének engedelmeskedne: az ember minden időben gondoskodik újabb meg újabb leküzdendő nehézségekről, amelyek kihívások elé állítják. Eleink kapával-kaszával indultak neki a dolgos hétköznapoknak, és fenőkövet meg miegyéb készségeket hurcoltak magukkal a szántóföldre. A modern ember összemérhetetlenül komfortosabb körülmények közt tengeti napjait. De hogy egyszerűbb lett az élete, azt nem állítanám.

Teljes cikk