korea” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Szűts Zoltán

médiakutató

Koreai példa(beszéd)

2015. április 14.

Pont tíz éve, a HUFS egyetemről hazafelé tartottam a szöuli metrón, amikor arra lettem figyelmes, hogy minden koreai utastársam tévét néz a mobiltelefonján. Ekkor még nem volt okostelefon, és nálunk mindenki drága Nokiára vágyott. Mindenki tehát tévét nézett az Anycall (Samsung) vagy LG készülékén, talán épp a koreai BK mehetett valamelyik kereskedelmi csatornán, a KBS-en vagy MBC-n.

 

Egy olyan szappanopera, ahol a helyi B. Miklós ármánykodik, csak éppen nem egy kis kávéház, hanem egy multinacionális vállalat fölött akarja megszerezni az uralmat. Nem bírtam ki, hogy ne lessem, és lássam, hogy a karakter arcára a kijelzőn ugyanolyan leegyszerűsített formában ült ki a kapzsiság érzelmét ábrázoló grimasz, mint nálunk, ugyanolyan gonoszan nézett a semmibe és csak forgatta a szemét még azután is, amikor már elmondta a szövegét, a kamera azonban nem tágított. De nem a történet a lényeges, hanem a megjelenítés eszköze.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Slágergyanús magyar exportcikkek. Újabb koreai történetek

2015. június 19.

Dél-Korea legnagyobb könyváruház láncának, a Kyobonak a zászlóshajónak számító, exkluzív belvárosi boltjában valamennyi eddigi Nobel-díjas író képe kint van a falon, köztük Kertész Imréé is. Egy központi, éppen egy képnyi hely azonban üres. Az ilyen mértékű pontatlanság nem jellemző a távol-keleti kultúrára, így feltételeztem, hogy a hiátusnak komoly oka lehet. Amikor megkérdeztem, miért hagytak ki egy helyet, koreai kollégáim azt mondták, hogy ez a jövendő koreai Nobel-díjas író portréjának helye. Majd hozzátették, mi magyarok milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen sok híres írót, zeneszerzőt, rendezőt adtunk a világnak.

Kertész Imre azonban nem az egyetlen magyar művész, akit Dél-Korea szerte ismernek. A szöuli metrón utazva rendszeresen megszólítottak ismeretlenek és megkérdezték, honnan jöttem. Amikor először érdeklődtek, és azt mondtam, Magyarországról, legnagyobb meglepettségemre, túllépve a bennem élő sztereotípiákon, útitársam azonnal sorolni kezdte: Bartók, Kodály, Liszt. Akkor is meglepődtem, amikor a lakóparkunk mellett zeneiskola korai nevét elolvastam: Liszt.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

E-sport és drónverseny

2016. április 18.

Továbbra is tombol a Forma-1 láz, miközben az amerikai drón versenyeket szervező szövetség (IDRA) és a világ legnagyobb sportcsatornája, az ESPN a napokban szerződést írt alá az elsőre talán még rendhagyónak tűnő sport közvetítéséről. A hír azonban korántsem meglepő, ha tudjuk, hogy az eddig alapvetően számítógépes játékokra építő e-sport közvetítések már jó ideje láthatók a külföldi tematikus csatornákon, a Corvin negyednél pedig nemrég e-sport kocsma is nyílt.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Nasi kultúra: falatnyi szórakozás úton, útfélen

2016. április 27.

Az első, ami egy magyarnak feltűnik a szöuli metrón az, hogy kivétel nélkül a fiatalok és idősek is az okostelefonjukba vannak mélyedve. Sms-eznek, facebookoznak, játszanak, olvasnak (szinte senki sem telefonál, mert az illetlenség). A metróban is elérhető szélessávú mobilinternet elérésnek köszönve pedig manapság mind többen néznek kifejezetten az utazóknak szánt sorozatokat, „drámákat” is, ahogy a koreaik nevezik őket. De nem csak ezen webes műsorok formátuma új, hanem a rájuk épülő üzleti modell is.

Kép forrása itt.

Teljes cikk