kulturálisidentitás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Marton Árpád

író, újságíró

Az angyalszervíz

2017. január 14.

Az angyalszervízben meghibásodott angyalokat javítanak. Szárnyaszegett példányokat fércelgetnek össze, lötyögő glóriákat erősítenek az aranyhajacskára, meglazult tollpihéket enyveznek vissza. Bukott angyalok horpadásait kalapálgatják ki, dicsfényüket polírozgatják. Eddig legalábbis azt hittem, így fest az angyalszervíz. De nem.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Köszönöm, Doktor Chapman!

2017. február 20.

Van annak vagy húsz esztendeje, hogy valami szabadegyetemi előadás népszerűsítésére plakátba kellett foglalnom mindazt, amit a tömegmédia működéséről gondoltam. Ma sem igen tehetnék másként: a mindenfelől rázúduló ingerek és információs csábítások özönében Csontváry Marokkói tanítója lézeng magányosan: helyét kereső individuum a kommunikációs boom apokaliptikus zűrzavarában. Ma már úgy látom, az alkalmi montázs csakugyan profetikusra sikeredett. Holott a multitasking fogalma nem is létezett még.

 

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A legveszélyesebb tudatmódosító szer

2017. április 04.

Ha túlzásba vitt televíziózásról, éjszakába nyúló chatelésről, kommunikációs eszközeikbe temetkező kiskorúakról hallunk, legtöbbször legyintünk vagy tehetetlenül tárjuk szét a karunkat: mit van mit tenni, a világ erre halad. Ha a tudomány a kommunikációs fogyasztás átstrukturálódásáról szónokol, üzenete csak kevesek számára jelent valamit. Más a helyzet, ha a személyiségfejlődés eltorzulásáról, a nemi identitás káros befolyásolásáról, szexuális zaklatásról, bűnszövetkezetek munkálkodásáról hallunk. Ez utóbbiak minden jóérzésű szülőben ellenérzést keltenek. Itt az ideje, hogy kereken kimondjuk: gyermekeink fejlődésének egész sor veszélyforrása magából a kommunikációs eszközök káros használatából ered.

Teljes cikk