média” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Szűts Zoltán

médiakutató

Pillangóhatás – a mémek csodálatos élete

2015. október 24.

A közismert és gyakran idézett elmélet szerint, ha egy pillangó Tokióban meglibbenti a szárnyait, akkor ennek következményeképpen a New York-i Central Parkban elkezdhet esni az eső, vagy, ha New Yorkban teszi ugyanezt, akkor tájfun söpörhet végig Tokión. Az elmélet alapelve, hogy egy kaotikus, folyamatosan változó rendszerben a kezdeti feltételek apró változása is váratlan végeredményeket hozhat. De mi köze ennek a médiához? Az online változatához, és különösen a mémekhez rengeteg!

A Tokiót és New York-ot említő idézet első felének szerzője a közismert elméleti fizikus, Stephen Hawking. Talán kevesen tudják azonban, hogy az eredeti példa Brazíliát és Texast említi. Nem olyan izgalmas, igaz? Az Edward Lorenz által 1973-ban prezentált kutatás címe ugyanis, mely a mai internetes mémek viselkedésére is magyarázatot ad, a következő volt: Előre jelezhetőség: ha egy pillangó megrezegteti a szárnyát Brazíliában, akkor az okozhat-e tornádót Texasban. Még izgalmasabb adalék a pillangóhatás elnevezéséhez az, hogy az előadás benyújtott változatában a pillangó helyett még sirály szerepelt. A konferencia ülésszak elnöke, Philip Merilees azonban a sirályt túl prózainak találta, és a filigránabb, nemesebb, misztikusabb pillangóra cserélte. A pillangóhatás kifejezést végül a mindennapi olvasó az 1987-ben James Gleick Chaos: Making a New Science, magyarul 2004-ben Káosz: Egy új tudomány születése címmel megjelent kötetből ismerte meg.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

M4 Sport – egész évben ünnep

2016. július 25.

Még csecsemőkorban van, de már elérte eddigi legnagyobb sikerét. Az európa-bajnoki nézettségi csúcsok igazi határkőnek számítottak a tavaly nyár óta futó m4sport csatornának, aminek indításával több sportműsor kerülhetett közszolgálati képernyőre szélesebb spektrumban. Az 1 éves évforduló kapcsán nézzük meg kicsit közelebbről, hogyan változott a hazai sportfogyasztás.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Yes, I love technology

2016. december 23.

Tíz éve egy különös film és fura figura hódította meg az internetet, Napoleon Dynamite. A vontatott hangulatú alkotás egy furcsa viselkedésű és öltözködésű, mégis nagyon is szerethető középiskolás fiúról, Napoleonról szól. A film mellékszereplői is legalább ennyire karakteresek, bátyja, Kipling Ronald „Kip” Dynamite például betárcsázós internetkapcsolaton keresztül órákat cseveg lányokkal, és az időutazás titkát kutatja a virtuális valóságban. A film egyik emlékezetes jelenete, melyben Kip az online megismert menyasszonyának dalban mondja el, hogy mennyire szereti, de a technológiáért is igen rajong: Yes, I love technology. Egy legfrissebb felmérés alapján ez a rajongás az USA polgáraira általánosan jellemző, és bevallásuk szerint szeretik a rájuk zúduló információ áradatot is. Magyar kutatók azonban másképp látják a helyzetet.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Média és demokrácia

2017. január 30.

A Wolters Kluwer kiadó jóvoltából pár hete már magyar nyelven is olvasható James Curran angol médiakutató és egyetemi tanár Média és demokrácia című kötete. A rendkívül izgalmas és fontos munka címe azonban némileg csalóka, de pozitív értelemben. Sokkal inkább egy, számos új szempontot felvonultató médiatörténeti és elméleti tanulmányokból álló, a széles közönség által is haszonnal lapozható kötetet nyújt át az NMHH Médiatudományi Intézete az olvasónak, mintsem egy szűk szakmai elitnek szóló munkát.

Teljes cikk