médiakonvergencia” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szűts Zoltán

médiakutató

Halványuló e-tinta

2015. november 13.

A Pew kutató központ október 29-én publikált jelentése szerint jelentős átrendeződés figyelhető meg az elmúlt években a digitális tartalmakat megjelenítő IT eszközök terén. Míg sokan a könyv halálával riogattak, mi magunk pedig nem álltunk be a sorba, és a médium továbbélését az e-könyv olvasókban láttuk, óriási meglepetés ért minket. Egy év alatt, 2014 és 2015 között az e-könyv olvasókat birtoklók aránya az USA-ban 32%-ról 19%-ra csökkent. Az okostelefonok pedig mindent visznek.

A friss és átfogó jelentés két reprezentatív felmérésen alapul, melyet 2015 márciusa és áprilisa, illetve június és júliusa között végeztek el az USA-ban 2000 fős mintán. Annyit rögtön érdemes előrebocsátani, hogy a vizsgált digitális eszközök közül egyedül az okostelefonok és tabletek elterjedésének terén mutatható fel jelentős növekedés. A vizsgálatban olyan eszközök elterjedését mérték, mint az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, mp3 lejátszók, vagy éppen az e-könyv olvasó, tehát valamennyi konvergens eszköz, mely több típusú tartalom megjelenítésére képes.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A bekapcsolva hagyott mikrofon: Rádió XY

2016. június 06.

Nagyközségi idill: a focipályát félig betakarja a lakodalmas sátor, alatta szorgosan kanalaz a falu apraja-nagyja. A sátrat a községháza nyerte uniós pályázat útján. Tarhonyás krumpli a képviselői keretből került, volt dolguk a közfoglalkoztatottaknak. Gyereknapot ül a falu. Az ebéd elmélyült csöndjét csak a hangszórók döreje veri föl: a szomszédos nagyváros piacvezető kereskedelmi rádiójából szakadatlan zengnek a tucc-tuccmuzsikák meg az akciós hirdetések. Igaz, a nemrégiben nyílt alakformáló stúdió reklámját félidőben lekeverik: a jegyző fröccsízű hangja épp most adja tudtunkra, hogy a polgármester elindult a szomszéd településről kétszáz adag ingyenfagylalttal. A csenevész platánfa árnyékában meglebbenti a szél a törökmézárus ponyváját.

Teljes cikk