médiatörvény” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Koltay András

egyetemi docens,
Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Serenissima döntött

2015. június 26.

A közélet iránt érdeklődő magyar polgár az elmúlt években bámulatos mértékben bővíthette ismereteit a nemzetközi emberi jogi védelmi rendszer egyes intézményeivel kapcsolatban. A hivatásszerűen e területen működő jogászokat leszámítva korábban alig valaki hallhatott például a Velencei Bizottságról, amely június 22-én tette közzé véleményét a magyar médiaszabályozásról. Az Európa Tanács mellett működő tanácsadó testület véleménye a sokadik, amelyet az elmúlt öt évben e kérdésről különféle nemzetközi szervek, szakértők készítettek, de több szempontból megérdemli a figyelmet.

Egyfelől, annak ellenére, hogy kevés új elemet tartalmaz az elmúlt öt év médiatörvény-ellenes nemzetközi szőnyegbombázásához képest, a szokásos kritikáknálrészletesebb, számos kérdésben igyekszik kifejteni a testület álláspontját. Másfelől olyan szabályozási elemeket vitat, amelyek tekintetében a legfontosabb nemzetközi vagy nemzetek feletti szervezetek (mint az Európai Unió, vagy a Velencei Bizottság „gazdája”, az Európa Tanács) már évekkel ezelőtt lezárták a vitát, miután a magyar kormányt bizonyos mértékű módosításra vették rá. Azaz e kérdéseket (pl. a médiahatóság elnökének és tagjainak választását rendező szabályokat, vagy a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó rendelkezést) úgy vitatja a Velencei Bizottság, hogy azok a hosszas nemzetközi birkózás nyomán, kölcsönös engedmények megtétele és a viták formális lezárása után lettek olyanok, amilyenek.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médiarészvét(el)

2017. február 01.

A közeli napokban hazájukba érkeznek a veronai busztragédia áldozatainak maradványai. Olykor előnyös, ha az ember a nyomtatott sajtóból tájékozódik: csak a reggeli kávé mellé kapom az újabb hátborzongató információdózist. Ha televízió, hírportál közelébe kerülök az este, aligha lett volna nyugodalmas jó éjszakám. Az idegborzolás, úgy tűnik, legyűrhetetlen kísértés a média világában.

A kép forrása

Teljes cikk