médiatanács” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Medveczky Balázs

vezérigazgató, MTV Zrt.

Megfilmesített történetek misztériuma

2015. április 10.

Kora gyermekkorom óta vonzanak az elmesélt történetek, és ezzel, azt hiszem, nem vagyok egyedül. Amióta világ a világ, az emberek szeretnek kilépni a saját valóságukból, és szívesen beleélik magukat valaki más kalandjaiba. Ezért olvasnak regényeket, ezért néznek filmeket. Tom Clancy amerikai író szerint a regény és a valóság között annyi a különbség, hogy az előbbinek kell, legyen valami értelme. Vitatkozva ezzel az állítással én azt mondanám, hogy a jól megírt, jól megfilmesített történetnek az a misztériuma, hogy gazdagabbá, és értelmesebbé teszi a befogadó valóságát.

 

Azzal, hogy a Médiatanács elindította a Mecenatúra programot, túlzás nélkül állíthatom, eltűnt egy fehér folt a magyar kultúra térképéről. Alkotóműhelyek tucatjai tengődtek hosszú éveken át megfelelő financiális háttér nélkül. A fejekben rejlő szellemi vagyon képtelen volt testet ölteni, egyszerűen azért, mert nem volt senki, aki magára vállalta volna a mecénás szerepét.  A filmkészítés drága műfaj, pontosan az a három dolog kell hozzá, ami Montecuccoli szerint a háborúhoz: pénz, pénz, és pénz.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Még kér a nép: jó magyar tévéfilmet!

2016. július 14.

Nemegyszer hallhatjuk tévébarátok nosztalgikus sóhaját, felidézvén az aranykort, amikor még csak úgy áradtak a tévéfilmek a képernyőről. Persze áradás most is van, de a vele érkező anyagok minősége sokszor igen kellemetlen gondolatokat ébreszthet a nézőkben. De most nem is ezekről, a vége nincs latin-amerikai és ázsiai sorozatokról, vagy igencsak ingadozó színvonalú nyugati társaikról lesz szó (bár ott is szabnak remekbe, nem is ritkán), hanem olyan maradandó magyar produkciókról, amilyeneket időről időre hiányolunk. De igény s remény van rájuk. Most is.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Rajzfilmszüret – jövőre is

2016. november 30.

Negyven évig nélkülöztük, de most végre visszatér a Nagy Problémamegoldó. Jobban szólva a Kis Problémamegoldó. No, nem valami újabb agyonbonyolított, de egyre unalmasabb és fárasztóbb amerikai szuperhős sztori érkezik a mozikba, ennél jóval komolyabb fejleménynek nézhetünk elébe: folytatódnak a képernyőn a kockásfülű nyúl szeretni valóan hétköznapi kalandjai. Meghirdették ugyanis a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázata idei második fordulójának eredményeit, és régi kis barátunk is nyert.

Kép forrása: Youtube

Teljes cikk