magánszféra” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szűts Zoltán

médiakutató

Bármikor rádcseveghet, avagy mindenkinek szüksége van legalább egy szerkesztőre

2015. április 29.

Idén május elején rendezik meg a 20. Media Hungary konferenciát, ami alkalom számunkra, hogy a hagyományos és az online média szerkesztési elveiről beszéljünk. A definíció szerint az internet szabad környezetében, a social mediában a tartalmat a mindennapi felhasználók hozzák létre, osztják meg, véleményezik vagy szerkesztik. A meghatározás azonban megtévesztő, a szerkesztés része ugyanis a Facebook vagy a blogok esetében egész egyszerűen nem érvényes. Itt a felhasználó felel egymagában a feltöltött tartalomért. Egyszemélyes stábként funkcionál. Ő írja, videózza, szerkeszti a tartalmakat, és egyben ő a broadcaster is.

Azzal, hogy az interneten a social mediaban tehát már bárki felhasználóból szerkesztővé, műsorkészítővé válhat, kialakult a korábban egymástól élesen elválasztott consumer (néző, fogyasztó) és producer fogalmak összevonásával a prosumer figurája. A prosumer egyszerre néz és készít videót az interneten, olvas és ír blogot online, néz és tölt fel fényképet. Ő már nem egy intézményt, hanem önmagát képviseli. Nem a hivatásos szerkesztőkkel, producerekkel versenyzik.

Nem ugyanabban a versenyben indul. Így szerkesztési elvei nem előre lefektetett alapokon nyugszanak, a magán és nyilvános közti vékony határt pedig gyakran és könnyen átlépi. Ez abban jelenik meg, hogy szinte bármit el mondhat online. Nincs egy szerkesztő, aki kapuőrként megszűrné a tartalmat, amit el akar mondani. Ez azonban egyszerre lehetőség és veszély is. Attól ugyanis, hogy bármit el lehet mondani (az online környezet lehetővé teszi, hogy széles közönséghez jusson el mondanivalónk), még nem következik, hogy bármit el is kell.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Mindenki hi-fi-je

2016. szeptember 15.

Nemrég egy budai kávézóban kezdtem a reggelt egy barátommal kávézva, élveztem a beszélgetést és közben a csöndet, lenyűgözött a Parlament látványa, amikor a nyugalmat hirtelen egy hordozható hangszóróból áradó zajjal egy fiú törte meg. A történet nem előzmények nélküli. Magánszféránkba elsőként a szomszédból éjjel-nappal ordító, majd az autókból szóló, a karosszériát is megremegtető hangos zene hatolt be. Utána jött a kézben hordozott, kihangosított mobiltelefon. Most pedig az olcsón megvásárolható, vezeték-nélküli bluetooth hangszórók próbálják átértelmezni a tér, a magánszféra és a médiafogyasztás fogalmát.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Kedves nézőink

2017. március 20.

Alig tudatosult csak bennünk a legutóbbi Wikileaks-kiszivárogtatás, máris itt az új borzongatás. A beszélős babák – olvasom valahol –adatokat rögzítenek és továbbítanak. Okos babák, beszélő fejek… Nem mintha egy kétéves gügyögésén sok felgöngyölítenivaló lenne. De a tendencia! A legkisebbek már olyan világban tanulnak meg tájékozódni, ahol az ember minden rezdülése nyilvános? Holott ez sincs így, jól tudjuk. Míg a technika fejlődik, önvédelmi reflexeink zsibbadnak. ZS-generáció, mint zsibbasztottak?

 

Teljes cikk