mecenatúra” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Medveczky Balázs

vezérigazgató, MTV Zrt.

Megfilmesített történetek misztériuma

2015. április 10.

Kora gyermekkorom óta vonzanak az elmesélt történetek, és ezzel, azt hiszem, nem vagyok egyedül. Amióta világ a világ, az emberek szeretnek kilépni a saját valóságukból, és szívesen beleélik magukat valaki más kalandjaiba. Ezért olvasnak regényeket, ezért néznek filmeket. Tom Clancy amerikai író szerint a regény és a valóság között annyi a különbség, hogy az előbbinek kell, legyen valami értelme. Vitatkozva ezzel az állítással én azt mondanám, hogy a jól megírt, jól megfilmesített történetnek az a misztériuma, hogy gazdagabbá, és értelmesebbé teszi a befogadó valóságát.

 

Azzal, hogy a Médiatanács elindította a Mecenatúra programot, túlzás nélkül állíthatom, eltűnt egy fehér folt a magyar kultúra térképéről. Alkotóműhelyek tucatjai tengődtek hosszú éveken át megfelelő financiális háttér nélkül. A fejekben rejlő szellemi vagyon képtelen volt testet ölteni, egyszerűen azért, mert nem volt senki, aki magára vállalta volna a mecénás szerepét.  A filmkészítés drága műfaj, pontosan az a három dolog kell hozzá, ami Montecuccoli szerint a háborúhoz: pénz, pénz, és pénz.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Gyermeki őszinteség és közösségi összetartás – kisfilm az Oscar kapujában

2017. január 29.

A tavalyi sikerekhez hasonlóan idén is magyar érdekeltséggel fog zajlani az Oscar-díj átadó ünnepség. Ezúttal Deák Kristóf 25 perces Mindenki című kisfilmje kapott meghívót azzal, hogy bekerült az 5 jelölt közé. De vajon mi az oka a hirtelen jött sikernek, és meddig repítheti a fiatal magyar filmest?

Teljes cikk