mozi” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Olvass, ne csak nézz!

2016. június 14.

Idén is véget ért az Ünnepi Könyvhét, mely az ötletadó Supka Géza művészettörténész szándéka szerint az igazi irodalom és az igazi írók ünnepének indult valaha. Aztán mára igazi könyves fieszta lett belőle, ahol aztán mindent meg lehet találni, a színvonal dimbes-dombos (vagy inkább hegyes-szakadékos). De nem csak ilyen téren változtak nagyot az idők. Ahogy böngésszük a korábbi és vadonatúj, időtálló és kérészéletű műveket egyaránt kínálgató kiadók választékát, mi, 21. századi olvasók már rendre azon kaphatjuk magunkat, hogy számos kötet címe láttán be-bevillan egy-egy filmemlékünk is. „Ebből nemrég készült egy újabb feldolgozás.” „Aha, ez az a regény, amiből azt az Oscar-díjas filmet csinálták.” „Jé, ebből könyv is van?” Nézzük csak, mit látunk, ha megnézzük az olvasnivalót.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Akárki ne lehessen hangadó

2016. augusztus 10.

Van, aki bevallja, van, aki tagadja – a maga részéről, hogy voltak idők úgy a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években, midőn a magyar szinkron fogalma és gyakorlata bizony erősen megdobogtatta a hazai szíveket. Külföldi világsztárok alakját kapcsoltuk össze, akár egy életre, szétválaszthatatlanul, magyar színészek hangjával-nevével. S amikor aztán mégis meghallottuk például Kern András helyett Woody Allent, Szabó Gyula helyett Peter Falkot vagy Sztankay István helyett Tony Curtist (és még hosszan folytathatnánk az emlékezetes sort), nem hittünk a fülünknek. Azaz dehogynem hittünk: megingathatatlan bizonyossággal vallottuk, hogy a magyar hang egyszerűen jobb az eredetinél. Azóta azonban történt egy s más, ami lerontotta büszkeségünket.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A Sztár-tonik

2016. augusztus 22.

Ugyancsak kutyaszorítóban lehet a sztárvilág, ha már nekem kell a védelmükre kelnem, de lám: ez a perc is beköszöntött. Aggódom a sztárokért.

Teljes cikk