olvasás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Marton Árpád

író, újságíró

Zuckerberg olvas

2016. április 14.

Az elmúlt napok leginkább elragadó tudósítása adja tudtul: a Facebook-alapító nagymogul, akit a beszámoló közelebbről nem tisztázott okokból zseninek titulál – nem mellesleg amerikai milliárdos – különös szenvedélynek hódol mostanában: könyveket olvas. S hogy új keletű vonzalmainak társadalmi perspektívát is adjon, teszi ezt a nagyközönség számára is példát mutató módon, nyilvános olvasónaplót közzétéve. Zuckerberg bevallott célja, hogy népszerűsítse a könyv és az olvasás kultúráját. Amely nem kis részben épp az ő leleménye miatt szenvedett el jókora veszteséget az emberfők fölött gyakorolt befolyás terén.

 Forrás: Facebook

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Hogyan állunk (le) az olvasással?

2016. április 21.

Őrület. Megint eltelt egy év. Kibontakozott a tavasz, és vele érkezik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A hazai könyvek első félévi nagy szezonjának nyitányaként immár 23. alkalommal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE), az előző évek gyakorlatához híven ezúttal is a Millenárison. A magyar könyvipar legnagyobb rendezvényén várhatóan most is tízezrek szavaznak majd a lábukkal a Gutenberg-galaxis csodáira. Láthatóan minden rendben idehaza az olvasás körül. Na, ez utóbbit ugye már nem hiszik el?

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Könyvet nem dobunk ki!

2016. június 12.

Június 9-e és 13-a között rendezték meg idén az immár 87. Ünnepi Könyvhetet, melyen továbbra is a nyomtatott, megfogható könyvet ünnepeljük. A közelmúltban kollégáimmal készítettünk egy felmérést, melyből kiderülhet, hogy minden riogatás ellenére vajon miért biztosított hosszú távon könyv, mint tárgy és kulturális termék túlélése.

Teljes cikk

Az olvasás éjszakája

2016. október 08.

Derekasan küzdenek a felszínen maradásért a könyves szakmák: egymást érik a könyv népszerűsítésére szánt kampányok, akciók és rendezvények: Nagy Könyv, Könyvkirály, fesztiválra kitelepülő könyvtári sátor, kölcsönzési díjak kamatának nagylelkű elengedése és a többi. Most épp az Országos Könyvtári Napok őszi programsorozata igyekszik érdeklődést kelteni sokszínű rendezvényeivel: felébreszteni az érdeklődést e régivágású, megbízható és csöndes médium iránt a harsány kóklerségek handabandájában. Vajha sikerre vinnék: a könyv nem csak a nagy világvallások világképének szimbolikus fundamentuma, de mindmáig a legmegbízhatóbb bázisa az emberi kultúra átörökítésének, a civilizációk folyamatosságának.

Teljes cikk