sajtószabadság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Koltay András

egyetemi docens,
Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A hírek és vélemények szétválasztásának keserveiről

2015. május 08.

A magyar médiaszabályozást érő kritikák 2010 óta gyarapodó gyűjteménye képes lenne megtölteni a tapolcai Wass Albert-könyvtárat, bár mantraszerűen ismétlődő jellegük miatt viszonylag gyorsan át lehetne azokat tekinteni. Az sem újdonság, hogy a különböző, súlyos metodológiai zavaroktól szenvedő nemzetközi sajtószabadság-listákon – már csak megszokásból is – évről-évre lejjebb csúszik Magyarország (csúsztatják Magyarországot a lista összeállítói).

A korábbi megszokott kritikák közé a Freedom House idén beillesztett egy újabbat is, amelynek eredete a többihez hasonlóan jól kivehetően itthoni, és mint cseppben a tenger, illusztrálja annak nehézségét, ha valaki külföldről kíván eligazodni egy másik jogrendszer útvesztőiben, és ráadásul nem veszi a fáradtságot, hogy egyszerre több forrásból tájékozódjon. Ha egy újságíró mulasztja ezt el – mármint a több forrásból való tájékozódást – akkor súlyos sajtóetikai vétséget kiáltunk, de a lista-összeállítás szabad, kötetlen műfaj. Az ügy különösebben nem lenne érdekes Magyarországon, de mivel a tévedés (?) a magyar sajtóban is elterjedt, érdemes megkísérelni a tisztázását.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Világ proletárjai, adakozzatok!

2016. október 09.

Elfogultságok márpedig vannak. Bizonyos körökben egyszerűen elképzelhetetlennek számított, hogy az ember kezébe vegyen olyasféle sajtótermékeket, mint a Népszabadság. Családi alapon. Magára valamit is adó egyén jobb körökben nem fizetett elő, nem forgatott pártlapot. Sem a kemény, sem a puha diktatúrában. És hogy az azóta eltelt időben? Visszatekintve legújabbkori polgárosodásunk felemás folyamatára fellélegzem: számunkra – és nem vagyok ezzel egyedül a Kádár-rendszerben magára eszmélt nemzedékben – nem a reformkommunizmus orgánumai voltak a szellemi útmutatók. Hanem a keresztény filozófia és társadalomelmélet forradalmárai. Akik a Népszabadság fénykorában még tilalmas olvasmánynak, elkobzásra ítélt dekadens szennynek számítottak, de ma sem mondhatók általánosan ismertnek, a konzumvilág bestsellereinek. Őrzik értéküket. Így tehát személyesen nem érint a pánik: szellemi vezércsillag híján maradtam, mint oly sokan. Azazhogy hányan is?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médialecke, demokrácialecke

2017. március 13.

Hisz gyakorlatban ez is jóval átláthatóbb. Ahogy minden. Ezennel a médiaszabályozás – szólásszabadság lezárhatatlan diskurzusa. A végén majd elmondjuk, miképp történt 1848-ban. A forradalom a sajtó lefoglalásával teljesedett ki. Kívánjuk a sajtó szabadságát. Aztán a márciusi ifjakból felelős kormányférfiak váltak. Alig pár hét, és a minisztérium sajtóellenőrzést vezet be – a szabadságharc érdekében. Összetett demokrácia-játszma. Lássuk előbb a személyes tapasztalat szintjén.

 

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A független sajtó végórái

2017. április 21.

Halló, Brüsszel, halló, Strasbourg, halló, New York! Halló, Freedom House! Helyi tudósítónk jelenti: Magyarországon végveszélybe került a sajtó függetlensége. A függetlenség éllovasa csapdába esett, a szólás- és véleményszabadság zászlóshajója léket kapott, zátonyra futott. Mentsétek meg lelkeinket!

Teljes cikk