sorozat” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Az ördög és a szenteltvíz

2015. május 11.

Ezt a jól ismert mondásra utaló, mégis titokzatos címet viselte volna az az olasz tévésorozat, amely végül Don Matteóként vált rendkívül népszerűvé, nemcsak otthon, hanem Magyarországon is. Az eddig elkészült kilenc évadból immár a hetediknek az epizódjain izgulhatnak a hazai nézők, s izgulnak is: a nézettségi adatok szerint háromszázezren kíváncsiak egy-egy részére. Mit tud ez a sportos déli pap, amit mi nem?

Nemrég a klasszikus nyomozó angol plébános, Brown atya figyelemre méltó alakjáról írtam ehelyütt. Esetében még álmélkodhatunk kicsinyt annak különlegességén, hogy milyen közkedveltté is lett egy kisebbségi katolikus pap angol földön, de itáliai, közelebbről gubbiói kollégájával, Matteóval kapcsolatban eszünkbe sem jut ilyesmi, hiszen talján földön a római egyház képviselőjének jól látható, hétköznapi jelenléte életközeli, otthonos dolog. Ami persze távolról sem jelenti azt, hogy Európa csizmájának valamennyi lakója kedvelné a papokat, de az tény, hogy nekik a mediterrán ország kulturális szövetében egészen más helyük és „hangulati értékük” van, mint például nálunk. Mindez részben mentalitás kérdése, részben pedig nyilván történelmi vagy épp politikai okokra vezethető vissza.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Olvass, ne csak nézz!

2016. június 14.

Idén is véget ért az Ünnepi Könyvhét, mely az ötletadó Supka Géza művészettörténész szándéka szerint az igazi irodalom és az igazi írók ünnepének indult valaha. Aztán mára igazi könyves fieszta lett belőle, ahol aztán mindent meg lehet találni, a színvonal dimbes-dombos (vagy inkább hegyes-szakadékos). De nem csak ilyen téren változtak nagyot az idők. Ahogy böngésszük a korábbi és vadonatúj, időtálló és kérészéletű műveket egyaránt kínálgató kiadók választékát, mi, 21. századi olvasók már rendre azon kaphatjuk magunkat, hogy számos kötet címe láttán be-bevillan egy-egy filmemlékünk is. „Ebből nemrég készült egy újabb feldolgozás.” „Aha, ez az a regény, amiből azt az Oscar-díjas filmet csinálták.” „Jé, ebből könyv is van?” Nézzük csak, mit látunk, ha megnézzük az olvasnivalót.

Teljes cikk