szelfi” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szűts Zoltán

médiakutató

Neked van pápaszelfid?!

2015. szeptember 25.

Tízezrek vártak az áldásra Ferenc pápa szerdai washingtoni látogatása során, de sokan voltak a tömegben, akik szelfibottal felszerelkezve csak azért jöttek, hogy hátha sikerül nekik egy közös fotót, „pápa szelfit” készíteni. Tervük persze meghiúsult a biztonsági előírások miatt. A vizitet megelőzően a vendéglátója, Barack Obama amerikai elnök maga is önfeledten szelfizett három napos alaszkai útja során, melynek egyébként az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. A napokban tele voltak az online portálok a hírrel, miszerint többen halnak meg szelfi készítés közben szenvedett balesetekben, mint cápatámadásban. Egy 19 éves texasi férfi a múlt héten fegyverrel pózolva egy „kemény” szelfi reményében saját életét oltotta ki. A yellowstone-i nemzeti park vezetői óva intették a turistákat, hogy az állatokra is figyeljenek, és ne csak a szelfizéssel legyenek elfoglalva, ugyanis eddig öt látogató engedte magához túl közel a bivalyokat és sérült meg. De az is előfordult, hogy egy hallgatóm előadás közben nem tudta eldönteni, hogy a kivetítőn látható, a vizsga szempontjából fontos információkat fotózza le, vagy egy szelfit lőjön.

Eljött tehát az ideje, hogy foglalkozzunk a szelfi jelenségével. A szelfi (angolul selfie) önfotó, önportré, olyan, ma már általában mobiltelefonnal készített fénykép, amit szerzője önmagáról csinál. Az Oxford szótár szerint selfie lett az év szava 2013-ban. Ha elméleti síkról közelítjük meg a jelenséget, akkor a szelfizés a képi fordulat egyik eleme. Az elmélet megalkotója, W. J. T. Mitchell szerint a képi fordulat arról szól, hogy világunkat és identitásunkat nemcsak leképezik, hanem mind inkább alakítják is a bennünket körülvevő képek. Mitchell állítása szerint a képek egyre nagyobb szerepet játszanak társadalmi valóságunk konstruálásában. Ez a folyamat pedig – tehetjük hozzá – még jobban megerősödött azzal, hogy sajátmagunkról, mintegy kívülállóként mind több képet készítünk és töltünk fel a Facebookra, vagy a szelfikre szakosodott, immár 400 millió felhasználóval bíró Instagramra, ahol egyébként a legfrissebb adatok szerint 600 millió megcímkézett önarckép van.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Tudathasadás 2.0

2016. szeptember 06.

Azelőtt csak a szelfizőszenvedély szedte áldozatait néhanap. A sajtó ingerküszöbét legalábbis csak itt-ott lépte át, ha önmaguk megörökítésébe belefeledkezett embertársaink áldozatául estek nárcizmusuknak: viaduktokról pottyantak le, szakadékok pereméről hulltak a mélybe. Valamelyik indiai tartományban rendeletet is hoztak a szelfizés féken tartására, annyi turistát ragadott el a halál az öntetszelgés mámorában – halálos bűn a huszonegyedik században. Ám itt van az újabb híradás: immár a Pokémon-agyrém is halállistát nyitott. A virtualitás elevenünkbe vág.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Arcvonalban

2016. szeptember 13.

Sohasem vágtam volna bele ebbe a jellemfejtő dilibe, ha belé nem botlom egy mérvadó személyiség jellemrajzába, amelyet igen találónak ítéltem, és amelyet ő maga tett közzé idővonalán. Az illető – egyebekben beérkezett, szakmájában sikeres férfiú - megbízhatónak és kreatívnak neveztetett a programtól. Eb ura fakó, ezt nem hagyjuk ki – gondoltam. Egy kattintás, és a lehető leghízelgőbb jellemrajz volt a jutalmam.

Teljes cikk