személyiségfejlődés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Marton Árpád

író, újságíró

Kivan a…

2016. május 11.

A téma, amely pőrén fekszik előttünk a napsütötte tengerparton, sőt munkába menet és jövet a plakátokon, első ránézésre a pszichológia válaszaiért kiált. Azazhogy kiált a csodákat: a téma a maga meztelen valójában semminemű válaszokért nem kiált, helyette önelégülten forgolódik a napfény – és a közérdeklődés zuhatagában. A téma kényeskedve tesped, és a közfigyelem hozzá hasonló, olcsó prédáival fecserészik léhaságokról. Íme az új, pucér valóságshow.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Tudathasadás 2.0

2016. szeptember 06.

Azelőtt csak a szelfizőszenvedély szedte áldozatait néhanap. A sajtó ingerküszöbét legalábbis csak itt-ott lépte át, ha önmaguk megörökítésébe belefeledkezett embertársaink áldozatául estek nárcizmusuknak: viaduktokról pottyantak le, szakadékok pereméről hulltak a mélybe. Valamelyik indiai tartományban rendeletet is hoztak a szelfizés féken tartására, annyi turistát ragadott el a halál az öntetszelgés mámorában – halálos bűn a huszonegyedik században. Ám itt van az újabb híradás: immár a Pokémon-agyrém is halállistát nyitott. A virtualitás elevenünkbe vág.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A gyermeki csoda

2016. december 24.

Helyesen teszi a köztelevízió, hogy – ringbe szállva a kereskedelmi csatornák tehetségkutatóival – fölkarolta a tényleges kulturális értéket közvetítő műfajok: a komolyzene és a folklór ügyét. Mint az köztudomású, kutyusokkal és gyerekszereplőkkel szinte bármi sikerre vihető, a művészpalánták megismertetése ráadásul egyszerre világít rá kulturális gyökereink fontosságára és a művészeti nevelés identitásképző, közösségteremtő szerepére. Mindazonáltal kísértő, hogy a kiskorú előadók láttán téves következtetésekre jutunk, már ami a művészetet, a tanulást és a kitartó munka fontosságát illeti.

Caravaggio: Jézus születése

Teljes cikk