tévéfilm” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Félvilág – Az új magyar tévéfilm

2015. december 28.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Lassú tempó, sötét tónus, feszült hangulat. Az egységes film minden részlete, minden jelenete és képkockája behúz a történetbe és bent tart. A téma ismert, bár kissé elfeledett, ám ezúttal nem bulvár-kriminalisztikai, hanem pszichológiai szempontból feldolgozva: mit kezd az életével negyven felé haladva (!) egy „félvilági nő”. Aki egyébként Magyarország leghíresebb nagypolgári kitartottja volt 100 évvel ezelőtt.

A dióhéjnyi szüzsé (spoiler nélkül): Mágnás Elza jelentéktelen bordélyházi kurvából emelkedik fel a társadalmi ranglétrán és lesz hosszú éveken keresztül a világvárossá fejlődő Budapest egyik legbefolyásosabb személyének, a bútorgyáros Max Schmidtnek a szeretője. Az 1914-es év legtitokzatosabb gyilkossági ügyét – egy ládába rejtett fiatal nő holttestét sodorja partra a Duna a budai rakparton – hosszú ideig nem képesek megoldani a hatóságok, az ügy a tettes későbbi megtalálása után is sokáig a bulvárlapok témája marad.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Olvass, ne csak nézz!

2016. június 14.

Idén is véget ért az Ünnepi Könyvhét, mely az ötletadó Supka Géza művészettörténész szándéka szerint az igazi irodalom és az igazi írók ünnepének indult valaha. Aztán mára igazi könyves fieszta lett belőle, ahol aztán mindent meg lehet találni, a színvonal dimbes-dombos (vagy inkább hegyes-szakadékos). De nem csak ilyen téren változtak nagyot az idők. Ahogy böngésszük a korábbi és vadonatúj, időtálló és kérészéletű műveket egyaránt kínálgató kiadók választékát, mi, 21. századi olvasók már rendre azon kaphatjuk magunkat, hogy számos kötet címe láttán be-bevillan egy-egy filmemlékünk is. „Ebből nemrég készült egy újabb feldolgozás.” „Aha, ez az a regény, amiből azt az Oscar-díjas filmet csinálták.” „Jé, ebből könyv is van?” Nézzük csak, mit látunk, ha megnézzük az olvasnivalót.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Memo - új tévéfilm premier

2016. október 18.

Amnézia és hipermnézia – az ellentétes dolgokat mindig szerette a film műfaja. Az öregkori emlékezetkiesés és a természetfeletti módon kiemelkedően jó emlékezőtehetség szembeállítása adja a motorját Tasnádi István Memo című tévéfilmjének, amit szombaton főműsoridőben láthattunk a Dunán. Az igaz történet alapján készült, '80-as években játszódó film Lengyel Tamás és Haumann Péter főszereplésével mindenképpen figyelmet érdemel.

 

Teljes cikk