történelem” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szűts Zoltán

médiakutató

Digitalizáljuk hőseinket!

2016. március 16.

Március 15-e kiemelkedő jelentőségű ünnepeink sorában. Jelképe a nemzeti önállósodásnak, emlékünkbe vési a dicső hősök és kulcsfontosságú csaták egész sorát. Az iskolai történelemórákon ilyenkor megelevenedik a szavaló Petőfi képe. A forradalom és szabadságharc eseményei bevésődnek a diákok emlékezetébe, és mostantól a digitális technológia is segít, hogy hősies küzdelmünket még jobban megismerhessük.

Még egy olyan jelentős történelmi korszak, mint a forradalom és szabadságharc tanításakor sem könnyű a diákok figyelmét fenntartani.

A digitális technológia, és különösen az internet mindennapi életbe történő beépülésének következményeként radikálisan megváltozott az információszerzés, a tanulás mechanizmusa. Ennek következményeként ma igény mutatkozik az ismeretek könnyű megszerzésére. Azon tartalmak kötik le figyelmünket, amelyek látványosak és a szórakoztatóipar vizuális megoldásait idézik.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Történelmi téveszmék gyógyítása

2016. június 22.

XII. Piusz pápa megosztó személyiség. Hosszú pápaságának (1939–1958) kezdete csaknem egybeesett a második világháború kitörésével, és az ez után következő évek számtalan kihívására adott válaszai nemegyszer vad indulatok és kemény vádak forrásai, mindmáig. Ostorozói elsősorban a zsidóüldözéssel kapcsolatos „hallgatását” róják fel neki, vagyis azt, hogy ünnepélyes nyilatkozatban nem ítélte el a népirtást, vagy hogy például nem közösítette ki az egyházból Hitlert. A képlet persze most sem „fekete vagy fehér”. Mert az is tény, hogy a pápa nem maradt tétlen, ha emberek megmentéséről volt szó. Erre hívja fel a figyelmet a Róma ege alatt című kétrészes olasz film is.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Engedjük be a hőseinket!

2016. szeptember 11.

Egy egész sereg – zaklatott históriánkat ismerve nem kis részben meglehetősen harcos – hősünkkel vagy ilyen-olyan okból kiemelkedő történelmi szereplőnkkel kapcsolatban van erős hiányérzetem. S nem magánügyileg. Hanem egyebek mellett azért, mert nem készült róluk film. Tegyük hozzá: jó film. Mármint nézhető, a nézőket magával ragadó, a hamis pátoszt messziről elkerülő alkotás. Pedig némelyikük tálcán kínálja magát, és hallatlanul izgalmas karakter, legalább annyira, mint számtalan nagy sikert aratott külföldi életrajzi és/vagy történelmi dráma főszereplője. Képzeljünk csak el egy monumentális és fordulatos mozit Mátyás királyról, Zrínyi Ilonáról, Rákócziról, Görgey Artúrról…, vagy akár korábban jórészt ismeretlen emberekről, akik ennek ellenére méltók az emlékük felidézésére.

Teljes cikk