tehetségkutató” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szűts Zoltán

médiakutató

Főműsoridős nyalánkságok - Nyomokban tehetséget is tartalmaz

2015. december 02.

A legendás Nyugat egyik maradandó kisesszéjében azt írja a giccsről, hogy az a leggyakoribb árú a művészet piacán; győzelmesen trónol a háttérbe szorított többi esztétikai kategória fölött. „A giccs mindig igen érzelmes, sőt mindig a legszentebb érzéseket akarja közvetíteni; csak az a baj, hogy túlságosan könnyen juttat ezekhez az érzésekhez. Olcsón ad olyan dolgokat, amelyeket csak drágán volna szabad megszerezni; mert semmit sem érnek, ha áron alul jutunk hozzájuk. Az, hogy valami nagyot és előkelőt ígér, ép oly fontos, mint az, hogy szerény ersatzot ad helyette”. 80 év után is érvényes gondolatok.

Médiakutatóként sokféle műsort meg kell néznem, hogy képben legyek. A magyar kereskedelmi televíziók külföldi mintára készített tehetségkutatóknak címkézett műsorai: a Megasztár, a The Voice, a Rising Star, a Csillag születik, az X-Faktor mind nagyot és előkelőt ígérnek. Az igazság győzedelmeskedését: a tehetség megismerését és országos elismerését. Valamit, amitől megnyugszik a néző. Ezzel szemben gyakran finoman szólva is szerény másolatot, színjátékot adnak helyette, de semmiképpen sem a tehetség győzedelmeskedését, az értékek elismerését.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Lájk a lelke mindennek

2016. március 23.

Aggasztó jelenséget észlelek magamon: online felületeken napvilágot látott írásaimat visszaolvasván pillantásom mindegyre odakalandozik a cikk alatti kis, kék ikonhoz: a lájkok mezejére. A következő pillanatban már el is kapom tekintetem a bűvös kockáról, és igyekszem valami érdemleges közlésre összpontosítani a figyelmem. Mint akit rajtakaptak. Bűntudatom támad. Közben az apró számjegy befészkeli magát az agyamba, és ott dolgozni kezd. Kik kedvelnek és hányan tartózkodnak, jaj, vajon írásom tetszett-e, vagy csupán véletlen kattintott művemre valaki, különben meg hová is lettek az én egykori növendékeim? Lájkol, nem lájkol, lájkol, nem lájkol – tépdesem az online kikerics szirmait. Jaj, megeshet, hogy lájkfüggő lettem?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Amit a net sem tud

2016. október 31.

- az nem is létezik – folytatnánk önkéntelenül a neves enciklopédia egykori reklámszlogenjével. Egyébként is: folyton amiatt sopánkodunk, hogy az internet nem ismer titkot, intimitást, hogy az információ hálói széltében-hosszában befonják életünket, ránk tekerednek, fojtogatnak. Reménykeltő fölfedezésre jutottam: vannak kivételek! Van, ami a mindentudó világháló számára is földeríthetetlen. Van menekvés. Legalábbis addig, míg fény nem derül arra, ki is Fausta Truffa.

Teljes cikk