twitter” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Szűts Zoltán

médiakutató

@Pontifex – A közösségi média sztárja

2015. szeptember 10.

A Pew kutatóintézet által végzett, nemrég publikált vizsgálat eredményei szerint megválasztása óta Ferenc pápa népszerűsége nem csak a hagyományos médiában, de a social mediaban is töretlen. Ez az információ akkor igazán izgalmas számunkra, ha figyelembe vesszük, hogy a közösségi médiában, és főképp a Twitteren a közszereplőkről kibontakozó vita alapvetően negatív jellegűvé szokott válni. Online nem csupán a sztárok és celebek, de az értékekért kiálló, népszerű személyek is leggyakrabban támadások célpontjai lesznek, és nagyon ritkán olyan pozitív a megítélésük, mint Ferenc pápáé. De miben rejlik a @Pontifex népszerűségének titka?

2013. március 13-án Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta a konklávé pápának, XVI. Benedek váratlan lemondása után. Az új pápa számos szempontból különbözik elődjétől. Egyik ilyen terület a médiaszereplése, a médiával való viszonya. Jelentős változást hozott közvetlen stílusával, azzal, ahogy a közösségi médiában személyesen szól a hívekhez és követőihez. Sikerének egyik titka a rövid, érthető üzenetekben rejlik, és abban, hogy érzi, mikor, és milyen témában kell megszólalnia.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Párizs után. Megóv vagy megöl a közösségi média?

2015. november 17.

A legfrissebb adatok szerint 129 ember vesztette életét és több százan sebesültekmeg november 13-án Párizs belvárosában, ahol hat helyszínen gyakorlatilag egy időben összehangolt géppisztolyos és robbantásos merényletet hajtottak végre terroristák. Az események hatására kaotikus állapotok léptek fel, és azok közül is, akik sértetlenül megúszták a támadást, több tízezren rekedtek a megbénult város utcáin. Hasonló esetekben a polgárok korábban a kormányzatra, rendőrségre és katasztrófavédelemre vártak, hogy átmeneti szállást biztosítsanak számunkra. Most azonban valami teljesen új dolog történt: a párizsiak – kihasználva a kezükben lévő technológiát – a közösségi média: a Facebook és Twitter funkcióival élve önszerveződésbe fogtak.

Segítséget kértek és segítséget kaptak. Életjelet adtak magukról. A Facebook aktiválta a Safety Check alkalmazását, melyet először 2014 októberében mutatott be a nepáli és afganisztáni földrengések után, vagy a Patrícia hurrikán és más természeti csapások alatt. A rendszer lényege, hogy egy katasztrófa sújtotta zónában rekedt felhasználók egy kattintással jelezhetik a hírfolyamban barátaiknak és szeretteiknek, életben és biztonságban vannak. Párizsban a terrortámadás éjszakáján több mint 4 millió ember használta a Safety Check alkalmazást, és több mint 360 millió felhasználó értesült arról, hogy barátai biztonságban vannak.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A közösségi média eltérítése, avagy a megtévesztés hálójában

2015. november 27.

Azt hiszem, senki sem vádolhat azzal, hogy ne szeretném a közösségi médiát és ne emelném ki, dicsérném az előnyeit. Hogy ne áradoznék arról, miszerint végre megszólalási lehetőséget ad a mindennapi felhasználóknak. Hogy arról is tudósít, amiről a szerkesztett elektronikus és nyomtatott médiumok nem. Hogy a civil újságírók mindenhol ott vannak, és pillanatok alatt tudósítanak Facebookon és Twitteren az eseményekről. Hogy a szolidaritás és a segítség platformja lehet. De.

közösségi média kétélű fegyver, ugyanis nem csak a szolidaritás, de a megtévesztés, vagy, ami rosszabb, az uszítás és ezzel végső soron a pusztítás eszközévé is válhat.A párizsi terrortámadás után megfigyelhető volt, ahogyan elkezdődik az álhírek és megtévesztő információk futótűzszerű terjedése, a közösségi média eltérítése.

Teljes cikk

Kis karácsonyi közösségi média kalauz

2015. december 24.

Már december 22-én megjelentek a Facebookon az első karácsonyi üzenetek, ezért olvasóinknak figyelmébe ajánlunk posztolási ötleteket, hogy kitűnhessenek a tömegből, és nem konkrét személyeknek, hanem teljes ismeretségi körünknek szánt üzenetüket mind többen észrevehessék.

Nincs karácsony közösségi média nélkül, valamennyi, a felhasználók által írható felületet elárasztják már szenteste előtt a fényképek és posztok, és nehéz személyes üzenetet közvetíteni a többmillió hasonló bejegyzés közt.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médiarészvét(el)

2017. február 01.

A közeli napokban hazájukba érkeznek a veronai busztragédia áldozatainak maradványai. Olykor előnyös, ha az ember a nyomtatott sajtóból tájékozódik: csak a reggeli kávé mellé kapom az újabb hátborzongató információdózist. Ha televízió, hírportál közelébe kerülök az este, aligha lett volna nyugodalmas jó éjszakám. Az idegborzolás, úgy tűnik, legyűrhetetlen kísértés a média világában.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Ami a szívemen, az a Twitteren

2017. február 15.

Az aktuális események kommentálásától, a meghökkentő kampányüzeneteken és az őt kritizáló cégvezetőknek való visszavágáson át, egészen a külföldi államfőknek való üzengetésig terjed a nemrég beiktatott amerikai elnök tweetjeinek tartalma. Donald Trump bátor, sőt gyakran vakmerő, de mindenképpen rendhagyó közösségi média használata az őt támogatók körében nagy népszerűségnek örvend, míg bírálói nyersnek és sértőnek tartják. De vajon az új elnök az „ami a szívén az a Twitteren” elv alapján publikál-e a közösségi médiában, vagy tudatos és briliáns kommunikátor? Leginkább mindkettő. A jelenséget látva felmerül az a kérdés is, hogy az ilyen típusú közlések kiválthatják-e a hivatalos kommunikációt?

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A Föld lapos!

2017. február 22.

Mind több amerikai színész, énekes és sportoló osztja meg a nyilvánosság előtt a tudománnyal és gyakran józan ésszel is ellentétes nézeteit. Legutóbb Kyrie Irving, az NBA sztárja, aki a közösségi médiában is rendkívül aktív, jelentette ki többször is, miszerint a Föld lapos és világunk valójában 2 dimenziós. Az ESPN-nek adott interjúja végén kihasználta az alkalmat arra is, hogy mindenkit arra biztasson, hozzá hasonlóan maguk is végezzenek kutatást a témában. Mert akkor ők is rájönnek az igazságra, melyet az elit titkol előlük. Az internet kettészakadt. Az összeesküvés elmélet hívei csapnak össze a földkerekség és józan ész védelmezőivel.

A kép forrása

Teljes cikk