youtube” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

15 másodperc hírnév – A YouTube sztárok édes-keserű kenyere

2015. augusztus 12.

Madame Tussaud panoptikumába nemrég két új viaszbábú került. A Smosh komikus duó tagjai, Anthony Padilla és Ian Hecox kaptak életnagyságú figurát. Önmagában a bővülés nem lenne hír, hiszen a gyűjtemény egyre gyarapszik. Az esemény mégis jelzés értékű, mivel először fordul elő, hogy nem a tömegkommunikációs eszközök világában híressé vált szereplők: a tévé képernyőjét világszerte betöltő színeszek, énekesek, sportolók és amerikai elnökök, hanem YouTube sztárok kapnak elismerést, megerősítést ilyen formában.

Andy Warhol, a televíziózás hőskorában, 1968-ban mondta „a jövőben mindenki híres lesz 15 percre” szállóigévé vált jóslatát. Mai viszonyok közt tovább gondolva a kijelentést, az online média, az önreprezentáció, a selfie, a közösségi oldalak; a Facebook és Twitter, és különösen a YouTube megjelenésével már nem 15 perc, hanem 15 másodperc vagy 15 klikk hírnévről beszélhetünk.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Amit a net sem tud

2016. október 31.

- az nem is létezik – folytatnánk önkéntelenül a neves enciklopédia egykori reklámszlogenjével. Egyébként is: folyton amiatt sopánkodunk, hogy az internet nem ismer titkot, intimitást, hogy az információ hálói széltében-hosszában befonják életünket, ránk tekerednek, fojtogatnak. Reménykeltő fölfedezésre jutottam: vannak kivételek! Van, ami a mindentudó világháló számára is földeríthetetlen. Van menekvés. Legalábbis addig, míg fény nem derül arra, ki is Fausta Truffa.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A net nem felejt

2017. február 06.

Ami olykor jó, máskor jóvátehetetlenül kínos. Szembesültünk már pironkodó közszereplőkkel, akiket óvatlanul megörökített az objektív egy-egy meghitt helyzetben, vagy akikről évekkel korábban, meggondolatlanul szalagra került felvételek kerültek nyilvánosságra. Máskor a visszapillantást, a múltba merengést segíti a digitális memória. És – a szembenézést. Elmúltakkal, a jelennel, a médiatartalmak időtállóságával.

A kép forrása

Teljes cikk