kádárrendszer” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Ember, el ne felejts emlékezni!

2016. október 22.

Az elmúlt napokban kollégám egy olyan új tévésorozatról írt e blogon, amely a – szerencsére ritkán előforduló – feneketlen és csitíthatatlan emlékezet keserveit igyekszik átélhetővé tenni a nézők számára. Ennél a jelenségnél már csak egy dolog rosszabb: az emlékezet elvesztése, akár időleges kiesése, akár végleges elsötétülése. S az, ha valamilyen külső erő kényszerít emlékeink megrostálására vagy megcsalására. Vagy arra, hogy ne emlékezzünk. 1956 és egy hozzá fűződő történet erre is figyelmeztet bennünket.

 

Fotók: Szabó Adrienn

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A legvidámabb barakk előszobájában

2016. november 19.

„Milyen történelem lesz ez?” Hamvas Béla súlyosan visszhangzó kérdése önmagunkkal is szembesít. Ugyanis az, hogy milyen a történelmünk, mindenkor rajtunk is múlik. Hogy a rendelkezésünkre álló források, adatok, eseményleírások, értékelések felhasználásával milyen saját értelmezés mozaikképét rakjuk ki magunknak. Áltatjuk-e a lelkünket, szépítjük-e akár önnön múltunkat, esetleg határainkat beismerve megelégszünk-e részképekkel (de nem féligazságokkal)? Hamvas 1956-tal kapcsolatban írta fenti mondatát, undorral nézve a bontakozó Kádár-rendszer össztársadalmi árulására. Ennek az átmeneti időszaknak a mikrovilágát vizsgálja Kínyó Ferenczy Tamás fájdalmasan szuggesztív dokumentumfilm-trilógiájában. Képei, hangjai sokáig elkísérnek.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A titokzatos Antall József

2017. április 06.

Ma már a történelem része. Ma már nemigen fűződik mulandó politikai érdek a személye és munkássága elleni támadásokhoz. Ma már talán van rá esély, hogy hajdani ellenfelei, ellenségei is elismerjék értékeit, jelentőségét. A hozzá lélekben is közel állók pedig felidézzék alakját, mely legtöbbünk számára igazából mindvégig titokzatos maradt. Portréfilm készült az ismeretlen Antall Józsefről.

Teljes cikk