televízió” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Élő mozi? Coppola nem nyugszik

2016. április 29.

Versenyt futnak a nézők kegyeiért a mozik vetélytársaikkal, elsősorban persze az internettel meg a tévével. A ki tudja, hány D-nél tartó technikai megoldásokkal turbósított előadások segítségével próbálják visszacsábítani az egyre kényelmesebb, ugyanakkor egyre több trükkel felszerelt vetítőtermekbe azokat, akiket lehet, több-kevesebb sikerrel. De van esetleg más irány is? S milyen lesz a jövő mozija? Mit lehet még kitalálni, ami megújíthatja, átmenti a következő generációk életébe is ezt az ifjú, alig több mint százéves műfajt? Erről például a hetvenhét esztendős filmes nagyvadnak, Francis Ford Coppolának hosszú ideje formálódó elképzelései vannak, melyekbe nemrég újra beavatta az érdeklődőket. Live cinema – mozi élőben: erre gyúr a legendás öreg, aki mint kiderült, egyelőre maga sincs tisztában vele igazán, mit akar.

Teljes cikk

Az olvasás éjszakája

2016. október 08.

Derekasan küzdenek a felszínen maradásért a könyves szakmák: egymást érik a könyv népszerűsítésére szánt kampányok, akciók és rendezvények: Nagy Könyv, Könyvkirály, fesztiválra kitelepülő könyvtári sátor, kölcsönzési díjak kamatának nagylelkű elengedése és a többi. Most épp az Országos Könyvtári Napok őszi programsorozata igyekszik érdeklődést kelteni sokszínű rendezvényeivel: felébreszteni az érdeklődést e régivágású, megbízható és csöndes médium iránt a harsány kóklerségek handabandájában. Vajha sikerre vinnék: a könyv nem csak a nagy világvallások világképének szimbolikus fundamentuma, de mindmáig a legmegbízhatóbb bázisa az emberi kultúra átörökítésének, a civilizációk folyamatosságának.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A hitványság ellenforradalma

2016. november 16.

Először a fotóművészbe botlottam bele. Meglepett, hogy két válltáska helyett ezúttal négy alatt roskadozott, hozzá még mindkét kezében egy-egy jól megrakott útitáska. Parolázni sem tudtunk. Feldúltnak látszott. – Összepakoltam, ami a kezem ügyébe került – kezdett a magyarázatba anélkül, hogy kérdeznem kellett volna. Irány a bizományi! – Második hete rám se nyitja az ajtót senki a műteremben, egyetlen vacak pizzafotózás futott be, az is félig-meddig szívességi alapon. A villanyszámlám nem jön össze a bevételből, és a fél stúdió úszik a mézben, nem győzök takarítani – ha nem tudnád ugyanis, a pizzafotókon mézet kell kenni a kecsupra, hogy kívánatosabban csillogjon. Bánja az ördög, most már akár el is árulhatom. Manapság úgyis mindenki fotóriporter, mi több: egyenesen művész. A szakmának befellegzett.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Egy égig érő rajzfilm

2017. március 25.

Luther. E jellegzetes név a média világába ragadásra hajlamos átlagembernek manapság inkább egy fekete bőrű brit gyilkossági nyomozót juttathat eszébe, semmint a korpulens német reformátort, aki épp félezer évvel ezelőtt látott neki önmaga s az egyház belső megtisztításának. A sötét hangulatú krimiszériák kedvelői a kemény detektív kalandjainak már a negyedik évadát is abszolválhatták az elmúlt években, az evangélikus vallási közösség megalapozójának életéről viszont frissen folytatódik egy nagyon eredeti magyar rajzfilm.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Jövőnk csillan az öregek szemében

2017. március 30.

Amíg reflektorfény vetül egy művészre, figyelünk rá, rendszerint tapsolunk is neki. Jól is van ez így. S közben persze a média is szem előtt tartja. Aztán, ha a fények kihunynak, halványulnak az emlékek is, tenyér se csattan, és hajlamosak vagyunk élve temetni. Nincs ez így jól. Van olyan is, hogy kiderül: bizonyos megszólalásoknál még a hallgatás is jobb. De ne legyünk egyoldalúak: akadnak kivételek.

Teljes cikk