Káresetek, kártérítés igénylése

Káresetek, kártérítés igénylése

A káreseteket, melyek a biztosítási kötvényben szerepelnek, összefoglaló névvel biztosítási eseményeknek nevezzük.
Mert bár történhet rengeteg egyéb a lakásoddal, ha az nincs benne a szerződésben, nem minősül kártérítési alapnak.

Ezek a biztosítási események határozzák meg, hogy egy biztosítás mennyire értékálló, illetve azt is befolyásolják, hogy mennyire drága.

Értelemszerű, hogy minél szerteágazóbb egy szolgáltatás, annál drágább, ez más iparágakban sincs másképpen.

Sőt, tovább megyek, bármilyen biztosítás esetében is ezzel kell, hogy számolj.

Akár járműbiztosítás, akár egészség- vagy életbiztosítás, minden esetben az határozza meg az adott szolgáltatás díját, hogy mi mindenre terjed ki, illetve az események bekövetkezésekor mekkora kártérítésre számíthatsz.

Mert bizony ezek szorosan összefüggenek, azonban nagyon nem mindegy, mit kapsz az erre áldozott pénzedért!

Egy gyenge, előnytelen lakásbiztosítás sokkal kevesebb biztosítási eseményt foglal magába ugyanabban az árfekvésben, mint egy jónak mondható.

A biztosítási esemény

Ha meg kellene határoznunk, hogy mit is takar a „biztosítási esemény fogalma, azt valahogy így tehetnénk meg: biztosítási eseményeknek nevezzük mindazon eseményeket, melyek bekövetkezésekor jogosan nyújtható be kártérítési eljárás a biztosítónál.

Vagyis ide tartoznak mindazok az események, melyek a megkötött szerződésbe bele vannak foglalva, és ha ezek miatt keletkezik kár a lakásodban, akkor folyamodhatsz kártérítésért.

Vagyis ha például a biztosításod nem terjed ki földrengésre, de valamilyen véletlen folytán pont egy szeizmikus mozgás következtében rongálódik meg a házad, akkor sajnos hoppon maradsz.

Ellenben ha a csőtörés következtében kialakult beázást tartalmazza a kötvény, és az emeleti fürdőszobában ilyesmi történik, és átázik a plafon, akkor jogosan remélhetsz kárenyhítést.

Előfordultak már ezzel kapcsolatban érdekes esetek, mint például egy orosz faluban, aminek a közelébe egy meteor csapódott be, és számos házat megrongált az esemény.

A lakosok hiába keresték meg a biztosítóikat, nem kaptak egy peták kártérítést sem, mivel a szerződésükben nem szerepelt meteor-becsapódás.

Ez azonban egy szélsőséges példa, viszont ha nem figyelsz oda, ennél sokkal hétköznapibb dolgok miatt is kelepcébe eshetsz, és a saját költségvetésedre terhelődik az adott kár javítása. 

A leggyakoribb káresetek

A leggyakoribb káresetek

Magyarországi lakásbiztosítások esetén általában a legtöbb kötvény ugyanazokra az eseményekre terjed ki, mivel egy elég egységes klímájú és földrajzú országban élünk.
Az USA polgárai például nem csak államonként, de régiónként is teljesen más feltételekkel találkozhatnak, mivel az országuk óceántól óceánig ér, és sivatagtól magashegységig mindenféle környezet megtalálható benne.
Vagyis egy dél-nebraskai lakástulajdonos vélhetően teljesen más biztosítási csomagot fog kötni, mint mondjuk egy new yorki vagy egy alaszkai lakos.
Nálunk azért elég kiszámítható, hogy mi történhet egy lakással, illetve családi házzal, szóval kisebb eltérésekkel általában ugyanazokkal a biztosítási eseményekkel találkozhatunk minden társaság kínálatában. 

Ezek az események pedig a következők:

• tűzkár
• robbanás
• tűz nélküli füstkár
• koromszennyeződés
• viharkár
• eső okozta beázás
• jégkár
• hókárok
• villámcsapás okozta károk
• árvíz, áradás
• földrengés, földcsuszamlás
• csőtörés
• építészeti üvegkárok
• vandalizmus
• beeső, becsapódó idegen tárgyak
• betörés, átverés következtében történt kifosztás
• kizárás miatti zártörés

Vannak bizonyos kivételek, mint például az árvízkár, ami ártérben épült ingatlanra eleve nem érvényesíthető, hiszen túl nagy a kockázat – nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem, hogy mikor.
Az összeállítást úgyis a biztosító által neked átnyújtott szerződésben fogod megtalálni, kisebb-nagyobb eltérésekkel ugyan, de ezek nagy részét meg fogod benne találni. 

Bejelentés, kárigény

Ha megtörtént a baj, és biztosítási esemény történt, akkor mi a teendő?
Hiszen eddig csak arról volt szó, hogy mi minden fordulhat elő, ám mi van akkor, ha tényleg beüt a crach?
Ha egy nap arra érsz haza, hogy úszik a lakás, vagy leégett a tetőszerkezet egy része egy őrizetlenül hagyott gyertya, sőt, akár egy villám következtében?
Mindenek előtt a legfontosabb: ne ess pánikba, a lehetőségekhez mérten nyugodj meg.
A helyzet súlyosságától függ, hogy mit tudsz tenni, hiszen ha az ingatlan nem vált lakhatatlanná, akkor még van hol álomra hajtanod a fejed, de persze előfordulhatnak ennél csúnyább esetek is.
Biztosítói szempontból az a fontos, hogy a kár megtörténte után, vagy annak felfedezését követően 48 órán belül bejelentsd azt, és akkor elindítják az eljárást.
Ha túlmész ezen az időn, az esélyeid drasztikusan csökkennek, így mindenképpen érdemes időben cselekedni. 

Bejelentés, kárigény

A bejelentést megteheted telefonon is, de a legcélszerűbb e-mailben, lehetőleg a károsodás teljes leírásával, és általad készített fotókkal, azaz előzetes dokumentációval.

Ennek az az értelme, hogy így a biztosító által kiküldött szakember is tudja, mire készüljön, illetve adott esetben ezzel tudod az igazadat bizonyítani, ha a kárszakértő nem akarná megadni, ami jár.

Fontos, hogy ne kezdj el javítani a felmérésig, mert akkor érvénytelenné válik az egész, és integethetsz a kárenyhítésednek!

Végső soron általában sosem fogod megkapni a teljes javítási költséget, de még akkor is sokkal jobb helyzetben leszel, mintha minden a Te zsebedet terhelné. 

A megfelelő lakásbiztosítás