Káresetek, kártérítés igénylése

Kiterjesztés ingóságokra

Nem sokan tudják, de egy alap lakásbiztosítás meglehetősen szigorúan értelmezi a határokat, azaz mettől meddig ér egy ingatlan, és mi tartozik a védelem alá.
Ez meglepő lehet, de ez a helyzet, alapvetően a biztosítók is a saját érdekeiket tartják szem előtt. 

Biztosítói szempontból egy ingatlan részei mindössze a négy fal, az alap, a födém, a tető, illetve a nyílászárók (bár némelyiknél még ez is opcionális).

Azaz semmi más, csak egy üres épület.

Nem tartozik hozzá a kert, a kerítés, a kapu, semmilyen melléképület, de még a garázs sem – megdöbbentő módon még akkor sem, ha az az épület szerves részét képezi.

A lakásban található ingóságokról pedig már ne is beszéljünk, azok végképp nem tartoznak egy alap lakásbiztosítási csomag alá.

Ennél fogva, ha a felsoroltak közül esik kár valamelyikben, akkor a társaság csak szélesre tárt karokkal fogja jelezni tehetetlenségét a kártérítési igényed esetén.

Pontosan ezért lett kitalálva a kiterjesztés lehetősége, mely ugyan többletköltséget jelent, de ha az épületen, falakon kívül mást is szeretnél pénzügyi védelem alá venni, akkor igazán megéri! 

Az ingatlanhoz tartozó, nem ingó dolgok

A házadat, ingatlanodat kiegészítő dolgok, melyek mégsem képezik az ingatlan szerves részét, bevonhatóak a lakásbiztosításba.

Sőt, ajánlott is, hiszen annak ellenére, hogy erről a vállalatoknak más a véleménye, ezek ugyanúgy hozzá tartoznak a házhoz.

Például egy automatizált kapu nem olcsó mulatság, azonban pillanatok alatt megrongálhatja egy felelőtlen sofőr, vagy éppen egy becsapó villám.

A javíttatása egy vagyon lehet konstrukciótól függően, így megfontolandó a kiterjesztés.

De egy szépen megcsinált kerítés is hasonló értéket képvisel, ahogyan akár egy kerti tároló vagy sufni is.

A térkövezéssel is bármikor történhet baj, hogy a garázsról ne is beszéljünk, amiben a járművön kívül számos más egyéb értéket is tárolni szoktunk.

Sokaknak akár műhelye is lehet a kertjében, tele szerszámokkal, gépekkel, alapanyagokkal.

Ezekre mind-mind kiterjeszthető a lakásbiztosítás. 

A leggyakoribb káresetek

Ingóságok védelme

Kevesen gondolnák, de egy átlagos lakásban megtalálható tárgyak, ingóságok összesített értéke akár a 2 millió forintot is elérheti!
Ez azért már nem egy annyira elhanyagolható összeg a legtöbbünk számára, pedig tényleg rengeteg apró dologból tevődik össze.
A bútorok, a háztartási gépek, a dísztárgyak, edények, evőeszközök, de még a ruhák, cipők is ide tartoznak, hogy a szórakoztató elektronikai dolgokat már szóba se hozzuk.
Minden, amit életünk során megveszünk, hazaviszünk, az ingó vagyonunkat gyarapítja, azaz mindazt, amit egy költözéskor magunkkal viszünk. 

Ezekre is érdemes odafigyelni, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy biztosítási esemény alkalmával ezekben is jelentős kár keletkezik.

Például nem feltétlenül lenne egy födémfelújítás után még komplett nappali bútorzatra is pénzed egy beázás után, pláne úgy nem, ha még a biztosító sem fizet semmit.

Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy mi mindent vonsz bele a lakásbiztosításodba, hiszen a kár nem csak a falakat, az épületet érintheti igen érzékenyen, hanem mindazt, amit a mindennapjaid során használsz. 

A megfelelő lakásbiztosítás