Lakásbiztosítási szerződés

Lakásbiztosítási szerződés

A lakásbiztosítás, mint minden más pénzügyi szolgáltatás, szilárd jogi alapokon kell, hogy nyugodjon.
Ennek az egyetlen és legjobb módja a szerződéskötés, mely rögzíti a feltételeket, jogokat, kötelezettségeket, így nehezebben alakul ki vitás helyzet. 

Ettől függetlenül továbbra is érvényes, hogy mind neked, mind pedig a biztosítónak megvan a lehetősége arra, hogy bíróság előtt védje meg az igazát félreértés esetén.

Viszont a szerződésnek tartalmaznia kell bizonyos kötelező elemeket, melyekre ügyfélként neked is oda kell figyelned, és a vállalat sem hagyhatja figyelmen kívül.

Egy elrontott adat sok adminisztrációval, korrigálással járhat, arról nem is beszélve, hogy adott esetben érvényét is vesztheti a paktum, avagy nem juthatsz miatta hozzá a kártérítésedhez.

Így tehát fokozottan érdemes résen lenni, és minden kis részletet kétszer átolvasni aláírás után.

Fontosak az adatok

Mindenek előtt lényeges, hogy a biztosítani kívánt lakás összes adata pontosan és megfelelően legyen benyújtva.
Értem ezalatt a pontos címet irányítószámmal, a helyrajzi számot, illetve az ide vonatkozó egyéb információkat mind-mind a biztosító rendelkezésére kell bocsájtani.
Szerepelnie kell a tulajdonos nevének, adatainak, elérhetőségeinek, fel kell tüntetni a lakás méretét, falazását, jellegét (családi ház, házrész, lakás, stb.), illetve ha egyből kiterjesztést is szeretnél, akkor a telek adottságait.
Ha te vagy a tulajdonos, akkor a te adataid többször ismétlődni fognak, ezen kívül meg kell adnod kedvezményezettet és annak az adatait is.
Kicsit sok adminisztrációval jár ez az elején, ez tény, és nagyon alaposan figyelni kell a megadott adatok pontosságára, érvényességére.
Emberek vagyunk, mindenki követhet el gépelési hibákat, így érdemes többször is átmenni mindenen, hogy biztosan kiszűrhető legyen a hiba.
A biztosításra vonatkozó információk

A biztosításra vonatkozó információk

Mindenek előtt a szerződésnek tartalmaznia kell mindkét szerződő fél jogait és kötelezettségeit, enélkül értelmét veszti az egész tevékenység.
Ezen felül benn kell lennie az induló díjszabásnak, a belefoglalt biztosítási eseményeknek, valamint a csomagban meghatározott kártérítési összegek határértékeinek.
Ezek jelentik ugyanis az egész lakásbiztosítás alapszabályait, melyekhez igazodni kell, illetve ami alapján a későbbiekben a kártérítési igényeiddel a vállalathoz fordulhatsz. 

Ne riasszon meg, hogy néhol igen nehezen érthető jogi nyelvezetben van minden megfogalmazva, ennek is a kikezdhetetlenség az oka.

Szánd rá az időt, hogy alaposan áttanulmányozd, ugyanis az elkövetkezendő minimum egy évben ezek lesznek érvényesek, ezekből tudsz kiindulni biztosítási helyzetben.

Ha viszont mégis felmondanád, mert mondjuk találtál egy jobbat, arra az évfordulót megelőző minimum 30 nap áll majd a rendelkezésedre, erre figyelj oda!

A lakásbiztosítási szerződés határozott idejű, egy teljes évre szól, viszont minden évfordulókor automatikusan megújítja magát.

Ha ebből a határidőből kicsúszol, és nem mondod fel időben, akkor bele kell törődnöd, hogy egy újabb évig fizetned kell a havi, illetve negyedéves díjakat. 

A megfelelő lakásbiztosítás